11 milioane lei pentru reabilitarea Cinematograful Modern din Roșiorii de Vede

În cei 10 ani, de când Cinematograful Modern a trecut în administrarea autorității locale din Roșiorii de Vede s-au făcut și desfăcut hotărâri de consiliu, studii de fezabilitate, proiecte, i-a fost schimbată denumirea de mai multe ori pentru ca, în final, să revină la cea inițială, s-au căutat soluții de finanțare și s-au făcut promisiuni.

Pentru a reda comunității această construcție  este nevoie de o suma imensă, imposibil de suportat din bugetul local și de-a lungul anilor s-au  căutat surse de finanțare, s-a încercat chiar accesarea de fonduri europene, fără șanse de reușită.

La o prima evaluare a cheltuielilor pentru  reabilitarea  fostului Cinematograf Modern din Roșiorii de Vede era nevoie de aproape 9 milioane de lei, conform studiului de fezabilitate aprobat în  Consiliul local. Investiția presupune modernizarea, consolidarea și extinderea clădirii existente cu recompartimentări interioare, amenajarea sălii de spectacol, a scenei și spațiilor tehnice, instalații de proiecții , acustică și sonorizare, instalații electrice, centrală termică și instalațiile aferente, refacerea pardoselii, finisaje interioare și exterioare, înlocuirea tâmplăriei, izolații termice, refacerea hidroizolației la terasă și copertine, tencuieli decorative, adică aproape tot având în vedere stadiul avansat de degradare în care a ajuns prin “grija” fostului administrator, RADEF. Între timp, suma totală pentru reabilitare a ajuns la 11 milioane lei și asta după ce s-au mai cheltuit niște bani cu întreținerea, igienizarea și apoi conservarea.

Clădirea Cinematografului Modern, din centrul municipiului Rosiorii de Vede a trecut în proprietatea publică a autorității locale în aprilie 2009, după ce ani la rând a fost lasată în paragină de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film care nu a investit nimic, nici măcar în igienizarea sălilor pe care le deținea. Cinematograful devenise adăpost pentru oamenii străzii și era deschis doar la balurile bobocilor când RADEF încasa bani frumoși de la elevi.

Autoritățile locale s-au îngrozit de ce au găsit în clădire și chiar dacă se așteptau la ce e mai rău ce au găsit în subsol a depășit orice imaginație. Printre mormane de gunoi și bulgări de var, reprezentanții primăriei au găsit, sub scara de acces, o varniță improvizată unde un individ își pregătea materialul pentru zugrăveli. Varul pietrificat descoperit  dovedea că acolo s-a lucrat ani în șir fără ca cineva să-l deranjeze pe locatarul clandestin care își improvizase și o locuință în subsolul cinematografului. Autoritățile locale au mai reparatcpe ici. pe colo câte ceva, au curățat mizeria și gunoaiele adunate de ani, au reușit să folosească de câteva ori sala de spectacol, dar aici era  nevoie de mult mai mult pentru a se putea desfășura activități cultural –artistice, în condiții civilizate de siguranță.

Pentru a putea accesa fondurile necesare reabilitării clădirii, cinematograful a fost transformat în Casa de cultură care a primit numele unui cunoscut artist roșiorean, Alexandru Popescu Tair, poet, publicist, traducător și grafician. Abia după patru ani de la trecerea acestei cladiri în patrimoniul public al municipalității se fac primele demersuri serioase pentru realibitare și modernizare. Primarul, Cristian Duică a făcut o promisiune, că până la finalul mandatului său va finaliza această investiție, dar nu a reușit să se țină de cuvânt, desi avansase serios în demersurile sale. Proiectul trebuia adaptat în funcție de condițiile finanțatorului, iar asta a însemnat, pe lângă alte completări și schimbarea denumirii obiectivului care a devenit  Centrul Cultural multifuncțional Alexandru Popescu Tair, pentru ca în 2017  Compania Naționala de Investitii să impună alte criterii de obținere a finanțării și prin hotărâre de consiliu local se revine la denumirea inițiala, Cinematograful Modern. Schimbarea denumirii a dus la modificarea întregii documentații, care se tot completează în ultimii doi ani.

Abia acum putem spune că s-a ajuns în etapa finală de organizare a licitației pentru desemnarea executantului, procedură care va dura aproximativ două luni și cel mai probabil, în  mai -iunie vor începe lucrările.

Teodora Ciofalcă

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*