Programul European de Educație Cinematografică – CinEd în Teleorman

Programul european de educație cinematografică – CinEd începe anul 4 de activitate în România cu o nouă serie de formări adresate profesorilor și bibliotecarilor. Astfel, sâmbătă, 16 februarie 2019, a avut loc la sediul Asociației de prietenie româno-franceză ROMFRA Alexandria, o nouă sesiune de formare pentru facilitatorii educaționali (cadre didactice și bibliotecari) din județul nostru ce doresc să aprofundeze abordarea pedagogică a programului CinEd și elemente noi de cinematografie. Training-ul a fost condus de criticul de film Andreea Mihalcea. A fost prezentă de asemenea și Anca Caramelea (Societatea culturală NexT).
Sesiunea a început cu prezentarea platformei și a catalogului programului, a modului de înregistrare pe platorma CinEd dar și a diferitelor activități pedagogice care pot fi făcute împreună cu elevii (înainte sau după proiecția unui film). A avut loc apoi proiecția integrală a filmului Tigrul albastru/Modry tygr (Republica Cehă, 2012) în regia lui Petr Oukropec, tot el semnând și scenariul. Într-un oraș condus de un primar diabolic, un singur lucru poate salva vechea Grădină Botanică de la a fi demolată pentru a se construi în locul ei un centru multicultural: tigrul albastru. Depinde de Johanka și Matyas să apere tigrul de urzelile primarului și să salveze grădina.
Vizionarea acestui film a fost punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice (individuale sau pe echipe), integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă.
Au fost prezentate apoi cele 6 filme pedagogice: Conflicte, Distanțe, În mașină, Evadând, Real/Ficțiune, Priviri, adevărate eseuri video ce exemplifică diferitele viziuni regizorale în tratarea aceleiași teme.
Prin astfel de proiecții se dorește ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului.
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a fost reprezentată de bibliotecarele Geanina Băețica și Daniela Onel .

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*