Peste o mie de ocazii să citim împreună – Ziua Internaţională a Cititului Împreună 2019

2019 este Anul Cărții în România iar Școala Gimnazială Nr.5 Alexandria este pregătită pentru această inițiativă.Pentru al doilea an, participă în data de 1 februarie 2019, împreună cu mii de copii și sute de părinți, educatori, învățători, profesori, bibliotecari, librari și pasionați de lectură din întreaga țară, la Ziua Internaţională a Cititului Împreună (ZICI). Aflată la a treia ediție națională, ZICI România este parte a unui eveniment global organizat de către LitWorld  și marcat anual de milioane de oameni în peste 100 de țări.
ZICI 2019 este un evenimentul susținut la nivel național de grupul Citim Împreună România, un grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, profesori, bibliotecari, dar și părinți care au în comun nu doar dragostea pentru cărți, ci și bucuria de a vedea copii și adulți citind împreună. O zi pe an, CIR este alături de sute de alte persoane și organizații pentru a semnala importanța cititului împreună cu copiii, a nevoii copilului de a i se citi timp de 20 de minute pe zi din prima sa zi de viață.
Anul acesta, de ZICI, CIR a ales să pună accent pe ȘTIM ( Stiință, Tehnologie, Inginerie, Matematica) ,deci: ZICI ca să ȘTIM.
Există studii ample privind impactul citirii cu voce tare de către adulți asupra dezvoltării competențelor de citit-scris ale copiilor. La fel, sunt dovezi convingătoare și din ce în ce mai multe că citirea cu voce tare la toate disciplinele (științe, matematică etc., nu numai la limbă și literatură) este esențială nu doar pentru dezvoltarea competențelor de citit-scris, dar și pentru dezvoltarea competențelor specifice disciplinelor de studiu. Citit-scrisul (literația) și literația științifică se pot dezvolta simultan cu ajutorul citirii cu voce tare.
Școala Nr.5 este una din cele doua instituții din județul Teleorman care desfășoară activități cu elevii în această zi. Copiii și adolescenții au nevoie de toate textele și genurile de literatură citite cu voce tare – poezie, proză, ficțiune, non-ficțiune, eseuri, articole de ziar etc.
Vor porni în prima lor expediție pe tărâmul ȘTIM alături de Luli, o fetiță curioasă și curajoasă, așa cum sunt toți copiii, cu care vor căuta căsuța din pădure, vor învăța despre copaci, vom măsura, compara-determina-învăța, vor citi, vor răsfoi enciclopedii, se vor juca și distra la un “strașnic” foc de tabără.
Cine suntem ei, curajoșii exploratori? Copiii claselor I A, a III-a A și a IV-a A de la Școala Gimnazială Nr.5 Alexandria!
Când pleacă în expediție? Pe 1 februarie! Alături de ei vor fi ghizii de nădejde, prof.inv.primar Mihaela Ciofalcă, Corina Voicu Popescu, Mihaela Nicolescu.
Totul este pregătit! Să înceapă aventura lecturii și a cunoașterii!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*