Alertă de gripă! Spitalele din Teleorman au limitat accesul vizitatorilor

Creșterea semnificativă a numărului cazurilor de gripă și a deceselor cauzate de virusul gripal a determinat autoritățile sanitare să ia măsuri suplimentare de protecție. Înca de vineri, în toate spitalele din Teleorman a fost restricționat accesul vizitatorilor, s-a redus programul de vizite și este obligatorie purtarea măștilor de protecție, a halatelor și botoșilor în interiorul secțiilor,mai ales cele cu grad mare de risc.

DSP Teleorman a transmis Inspectoratului Școlar județean să asigure triajul copiilor în școli, zilnic. Dacă într-o clasă sunt depistați cel puțin trei copii cu simptome de gripă trebuie anunțată Direcția de Sănatate Publică pentru a lua măsurile ce se impun în astfel de cazuri. Triajul epidemiologic este obligatoriu  pentru depistarea și scoaterea din colectivitate a celor cu simptomatologie respiratorie.

Șefa Direcției de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana a spus că adresele privind asigurarea măsurilor suplimentare de protecție împotriva răspândirii gripei au fost transmise către spitale vineri, 18.01.2019, în jurul orelor 13.00.

Deși, până acum, în spitalele din județ nu s-au semnalat probleme deosebite, toate unitățile spitalicești au impus respectarea măsurilor de protecție atât de către personalul medical și auxiliar cât si de către vizitatori.

Pentru limitarea cazurilor de îmbolnăvire în perioada următoare, DSP Teleorman recomandă populației să consulte medicul de familie dacă apar simptome care sugerează apariția gripei pentru a stabili dacă este nevoie de spitalizare. Iată și câteva din simptomele specifice gripei:

–  Debutul este brusc şi violent.
– Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile.
– Tusea este și ea prezentă și poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.
– Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor.
– Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.

Populația trebuie să țină cont de anumite reguli pentru prevenirea unei eventuale epidemii și  reducerea riscul de îmbolnăvire:

– Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului)
– Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
– Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente

– Continuarea vaccinării antigripale

– Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptome asemănatoare gripei

Astăzi, numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 23, ultimele trei cazuri au fost confirmate în această dimineață.

Teodora Ciofalcă

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*