Angajări masive la ANSPDCP?

Regulamentul Uniunii Europene 2016/679 a intrat în vigoare pe data de 25 mai 2018, stârnind mai multe confuzii în ceea ce privește interpretarea și aplicarea sa, în lipsa unor norme metodologice clare și lipsite de ambiguități.

Statul român a înființat și o autoritate specială pentru supravegherea aplicării prevederilor Regulamentului, de către instituțiile publice și de drept privat din România, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Prin acest Regulament, România se aliniază la normele de drept ale Uniunii Europene, aceasta fiind o obligație asumată de țările membre ale Uniunii Europene.

Totuși, implementarea prevederilor Regulamentului 2016/679 este una defectuoasă, multe instituții neștiind care este procedura exactă de aplicare.

ANSPDCP este o structură cu centrul de comandă la București, dar și cu secții în fiecare județ. Deocamdată, personalul angajat pe bază de concurs la ANSPCDP nu face față volumului mare de muncă, iar normele și procedurile de aplicare ale Regulamentului 2016/679 nu au fost elaborate și publicate, până în momentul de față.

Deoarece lipsa resursei umane frânează activitatea instituției, se preconizează ca, pe parcursul anului 2019 să existe un val de angajări la ANSPCDP, fiecare aparat județean urmând să aibă, conform unor prognoze, în jur de 75-80 de angajați co contract individual de muncă.

În acest fel, specialiștii estimează că ANSPCDP ar putea face față obligațiilor care îi revin. ANSPCDP are și atribuții de control la instituțiile publice sau de drept privat, competențele sale limitându-se la punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului 2016/679.

În cazul în care se concretizează angajările în aparatele județene ale ANSPCDP, aceasta ar fi o veritabilă mană cerească pentru județele Teleorman și Olt, acolo unde 75-80 de familii și-ar putea asigura un trai decent, salariile din sistemul public nefiind, în condițiile actuale prevăzute de lege, unele mici.

Momentan, de prevederile Regulamentului 2016/679 au profitat diverse firme, mai mult sau mai puțin competente, care și-au asumat obligația instruirii, contra cost, a specialiștilor care să ocupe, obligatoriu, funcția de ofițer cu protecția datelor, la instituțiile publice. Alte firme a căror cifră de afaceri a crescut simțitor după 25 mai 2018 sunt cele care oferă servicii externalizate de protecție a datelor cu caracter personal și care sunt beneficiare de contracte de prestări servicii către instituțiile publice care nu își pot asigura această obligație, prin resurse proprii.

Cr Frisk

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*