Dracea – un nou ”Buzescu”

Comuna Dracea, situată pe ”lunga, îngusta și săraca Vale a Călmățuiului” se remarcă, în ultima vreme, printr-o arhitectură ieșită din comun. Practic, în satul Dracea au apărut în jur de 20 de vile cu unul sau chiar două etaje. Familiile care sunt proprietari de astfel de imobile muncesc în străinătate, acolo unde au strâns banii necesari pentru construcții.

Majoritatea familiilor sunt de etnie rromă și au lucrat în Spania, iar apoi au migrat în Franța, unde au condiții financiare mai avantajoase. după cum declară primarul comunei Dracea, Cristian Tismănaru ”rromii din Dracea sunt foarte apreciați peste hotare. Ei sunt serioși și își văd de treabă. Nu au probleme cu autoritățile, motiv pentru care au și putut strânge banii pentru case”.

Alte proiecte interesante pentru comuna Dracea sunt reprezentate de podul peste Râul Călmățui, precum și modernizarea grădiniței. Pe fonduri europene urmează să se modernizeze piața și să se construiască un centru de zi pentru vârstnici.

La polo opus, cu titlu negativ, primarul Tismănaru vorbește despre declinul demografic: ”Media de vârstă a comunei a crescut simțitor în ultima vreme. Tinerii și cei ce pot munci pleacă în străinătate și se întorc rar acasă, de obicei vara sau la sărbători. Au rămas doar bătrânii în sat, motiv pentru care școala nu poate fi performantă, iar activitatea sportivă sau cultural-artistică a comunei aproape că nu există. La Zlata, sat care aparține de Dracea, mai sunt cam 30-40 de oameni, iar la Florica mai trăiesc maximum 200 de locuitori”.

Cu toate acestea, Cristian Tismănaru se mândrește cu vilele din localitate. Dracea poate rivaliza oricând cu comuna Buzescu, recunoscută pentru casele de mari dimensiuni construite acolo. Dezavantajul celor de la Dracea, în comparație cu Buzescu, este faptul că nu se află pe o arteră principală, cum este cea care leagă Alexandria de Craiova.

Cristi Frisk

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*