Primăria orașului Zimnicea continuă modernizarea spitalului

,,Anul 2019 este încarcat de oportunițăti pentru modernizarea orașului.,,spune Petre Parvu,primarul orasului Zimnicea

„În data de 21.12.2018 a fost depusă o solicitare privind includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități sanitare din mediul urban” pentru obiectivul de investiții ”Modernizare Spital Orașenesc Zimnicea, amenajare și dotare secție de recuperare medicala”.
Prin acest proiect se dorește amenajarea și dotarea unei secții de recuperare medicală la etajul 4 din corpurile C-D-D´ și a laboratorului de recuperare medicală la et. 1 din corpul B;dotarea cu instalație de fluide medicale (Oxigen, aer, vacuum, protoxid. CO2 și aer 7 bari);nlocuirea tâmplariei interioare din corpul C-D-D´ si Dotarea cu mobilier și aparatura medicală a Spitalului Orășenesc Zimnicea și a ambulatoriului integrat” ,spune primarul orașului Zimnicea.

În acest sens primarul Petre Pârvu a facut o solicitare privind includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Unități sanitare din mediul urban” pentru obiectivul de investiții ”Modernizare Spital Orașenesc Zimnicea, amenajare și dotare secție de recuperare medicala” deoarece spitalul și ambulatoriul integrat nu au mai beneficiat de lucrări ample de reabilitare înca din anul 1983.
,,Etajul 4 este dezafectat din anul 2004 iar acest fapt contribuie la degradarea clădirii. Instalația de fluide medicale este veche, subdimensionată și nefuncțională facând aproape imposibile anumite acte medicale iar mobilierul din saloane și tâmplăria interioară sunt vechi și degradate.
Ambulatoriul integrat nu oferă servicii medicale adaptate nevoilor actuale ale populației ca urmare a dotării precare cu aparatură medicală performantă care să ofere posibilitatea diagnosticării și tratamentului la nivel local, evitându-se cheltuieli de transport ale pacienților în alte unități,”spune edilul orasului.

Lipsa dotărilor este principala cauză care face neatractivă unitatea sanitară atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical.

,,Conform Strategiei Naționale de Sănătate sectorul de sănătate trebuie să înceapă să se pregătească pentru prevenirea bolilor cronice pe măsura îmbătrânirii populației, la acest moment este nevoie de servicii de îngrijire complete și complementare acute, de reabilitare și recuperare, pentru afecțiuni cornice, care să ofere pacienților acces la servicii de calitate adecvate patologiei vârstnicilor”, spune primarul orașului.

„Această investiție este necesară”, spune Geanina Cozaru, director al Spitalului Orășenesc Zimnicea.

„Spitalul nostru are o capacitate de 124 paturi și asigură servicii medicale pentru locuitorii din orașul Zimnicea și comunele limitrofe. Peste 50.000 locuitori există în această rază de 50 km care se adresează acestei unități sanitare. În multe situații este nevoie de transport către alte unități care implică atât costuri suplimentare pentru pacienți dar și risc crescut de agravare a situației în timpul deplasării.
În 2018 la camera de gardă a spitalului orășenesc Zimnicea s-au prezentat peste 10 000 de pacienți, peste 5000 au fost internați în acest spital, peste 2000 au avut internări de o zi și peste 700 au fost transferați la alte spitale în urma prezentării la camera de gardă. Prezentări în ambulatoriul spitalului au fost peste 2000,” spune directoarea spitalului.

Această investiție se încadrează în „O.S. 4.6. Creșterea accesului la servicii de calitate, de reabilitare, paliate și de îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației și profilului epidemiologic al morbidității” și O.S. 7.2. „ Îmbunătățirea infrastructurii serviciilor de sănătate oferite în regim ambulatoriu prin asistență medicală comunitară, medicină de familie și ambulatorul de specialitate ” din Strategia Națională de Sănătate 2014 – 2020.

Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Zimnicea face eforturi susținute pentru modernizarea Spitalului Orășenesc Zimnicea în vederea diversificării și creșterii calității serviciilor medicale oferite populației.

,,Proiectul „ Modernizare Spital Orășenesc Zimnicea, amenajare și dotare secție de recuparare medicală” este complementar cu alte proiecte de investiții ce vizează modernizarea spitalului orășenesc Zimnicea, aceste proiecte despre care am mai vorbit sunt „Sănătatea ta contează! Modernizarea spitalelor din Zimnciea și Svishtov” proiect implementat în cadrul programului interreg V-a România-Bulgaria în cadrul căruia Spitalul Orășenesc Zimnicea a fost dotat cu echipamente și aparatură medicală, insuficiente însă pentru a acoperi necesarul la nivelul instituției.
În cadrul Programului Operațional Regional a fost depus proiectul „ Îmbunătățirea eficiennței energetice – Spital Orășenesc Zimnicea ”, unde sunt prevăzute lucrări de anvelopare a clădirii, refacerea rețelelor electrice, termice și sanitare, amenajarea de grupuri sanitare în saloane etc”… spune Ionuț Iancu, inspector în cadrul Primăriei Orașului Zimnicea.

Prioritatea edilului din Zimnicea este proiectul ,,Stradă,școală și spital”

Marcela Tânțaru

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*