România și-a prezentat prioritățile pentru mandatul de conducere al Consiliului Uniunii Europene

România și-a prezentat astăzi, la Bruxelles, lista de priorităţi pe care le are la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

 

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a condus ședința Consiliului Afaceri Generale, după care a susținut o conferință de presă. Este prima reuniune de acest fel prezidată de România, după preluarea mandatului de 6 luni la conducerea Consiliului Uniunii Europene. Pe agenda întâlnirii s-au aflat noul cadru financiar multianual 2021-2027, dar şi măsuri de combatere a dezinformării online. 

 

Una dintre prioritățile anunțate de Guvernul românesc a fost strategia de extindere a Uniunii Europene, coroborată cu politica de securitate a forului suprastatal. Acest punct din lista de priorități anunțată este îndreptat în mod clar spre perspectivele de integrare europeană ale Republicii Moldova, proces pe care Bucureștiul s-a angajat să îl susțină la nivelul instituțiilor Uniunii Europene. România preia acest mandat în condițiile așteptatului Brexit care va marca ieșirea Marii Britanii din Uniune, iar în luna mai, la Sibiu, va avea loc un summit care, printre altele, are și valoare concluzivă pentru președinția exercitată de România.

 

Vizita Colegiului Comisarilor Europeni începând cu data de 10 ianuarie reprezintă practic momentul lansării oficiale la Bucureşti a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte bugetul alocat preşedinţiei române pe durata celor şase luni, George Ciamba a explicat că acesta este estimat între 60 şi 80 de milioane de euro. România a preluat mandatul de la Guvernul Austriei și va fi ajutată la exercitarea prerogativelor de guvernele din Finlanda și Croația, după ideea trio-ului de putere. Pe durata mandatului său, Austria a fost secondată de Estonia și Bulgaria.

 

Cristi Frisk

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*