La Zimnicea se păstrează tradițiile de Bobotează

Boboteaza, este prima mare sărbătoare creștină a anului, prăznuită pe 6 ianuarie.

Din punct de vedere calendaristic, Boboteaza reprezintă încheierea celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Crăciunul, nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

În fiecare an pe 6 ianuarie preoții sfințesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfințită sunt feriți de rele și de boli.

De Bobotează, în fiecare an, la Zimnicea se respectă cu sfințenie tradițiile.

Botezul cailor și parada acestora în centrul orașului a atras sute de localnici.

Tradiția spune că dacă botezi calul în ziua de Bobotează, acesta va fi mai sănătos și mai viguros decât unul nebotezat. Astăzi crescătorii de cai s-au reunit în centrul orasului pentru a-și boteza animalele și a se întrece la probele de alergare și tracțiune. Preotul Mihai Martinescu a sfințit caii localnicilor iar primarul Petre Pârvu a înmânat calareților apă sfințită, mulțumindu-le pentru participare la acest eveniment.
Parada cailor și căruțelor a avut loc pe b-dul Mihai Viteazu între orele 9:30 – 11:30 timp în care traficul a fost deviat pe strazile adiacente. Parada s-a desfășurat fără incidente, polițiștii și un echipaj al serviciului de ambulanță din Zimnicea fiind prezenți pe toată durata evenimentului.

După Botezul cailor, edilul orașului Zimnicea Petre Pârvu a urat tuturor celor prezenți să aibă un an bun, să fie sănătoși, să aibă animale sănătoase și i-a invitat să participe la slujba de sfințire a apelor și la aruncarea Sfintei Cruci în Dunăre, punând la dispoziția cetățenilor autocarul primăriei.

Preasfițitul Părinte Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului, împreună cu un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a apelor la
Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel unde părintele paroh,Costinel Pencea a pus la dispoziția enoriașilor sute de pet-uri pentru apa sfințită.
La finalul slujbei toți cei prezenți s-au deplasat la Dunăre, în portul orașului Zimnicea pentru aruncarea Sfintei Cruci și sfințirea apei.

La -5 grade de Bobotează 6 tineri din Zimnicea au înotat în apele Dunării pentru recuperarea Crucii Sfințite.

Toți participanții au fost premiați cu bani, dar cel care a recuperat Crucea este Nelu Căldăraru, un tânăr de 37 ani din Zimnicea.

”Cei 6 tineri sunt cei mai curajoși dintre curajoși, le mulțumesc că au participat și le ofer premii în bani”, a spus primarul orașului Zimnicea.

”A fost foarte rece apa. Am înghețat. Eram foarte răcit, dar până la urmă, cui pe cui se scoate. Se spune că cei care se scaldă astăzi vor fi sănătoși tot anul”, a declarat Nelu Căldăraru.

Pentru buna desfășurare a acestui eveniment cei 6 tineri curajoși au fost consultați medical, echipați cu veste de salvare și supravegheați de echipaje ale ISU Teleorman si Poliția de frontiera cu ambarcațiuni.

Tradiția creștină spune că aruncarea și recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. Întrecerea tinerilor în a scoate cât mai repede crucea din apă are ca temei faptul că Hristos a ieșit de „îndată” din apă, pentru că El nu avea păcate. Nu se aruncă o simplă cruce, ci una sfințită, care poartă în ea, tainic, puterea lui Hristos.

Marcela Țânțaru

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*