4 milioane de ouă contaminate sechestrate de DSV, la ferma din Drăgănești Vlașca

De o lună și jumatate, ouăle produse la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca se află sub sechestru după ce s-a constatat că acestea sunt contaminate cu FIPRONIL.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Teleorman au prelevat, pe 22 noiembrie 2018, probe din ouă de găină provenite de la ferma avicolă aparținând „S.C. AT GROUP SA”, din localitatea Drăgănești Vlașca, dintr –un lot având ca dată a ouatului 21.11.2018.

Probele recoltate au fost expediate pentru analize de laborator, în vederea depistării reziduurilor, la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București, care a constatat depășirea limitei maxime admise pentru substanța Fipronil.

După primirea buletinului de analiză, DSVSA Teleorman a dispus sechestrarea unui număr de 3.750.000 de ouă, care vor fi dirijate la o unitate autorizată pentru a fi distruse.

De atunci, ferma avicolă se află sub supraveghere sanitară veterinară și se continuă prelevarea de probe din ouă de consum  până când buletinele de analiză trimise de IISPV vor fi conforme. În același timp, DSVSA Teleorman desfășoară o anchetă la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca pentru a afla sursa contamnarii cu Fipronil.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg folosit sub diverse denumiri comerciale, cea mai cunoscuta fiind marca Regent, dar în  Uniunea Europeană este interzisă utilizarea acestuia la animalele destinate consumului uman, cum sunt găinile și ouăle lor.

Chiar dacă prin măsurile aplicate s-a evitat apariția unor toxinfecții alimentare, situația de la ferma avicolă din Drăgănești Vlasca este destul de complicată, cu efecte economice imediate și chiar sociale. Producția de ouă se află sub sechestru de aproximativ 45 de zile, cu pierderi financiare mari ce pot pune în pericol locurile de muncă ale celor aproximativ 100 de angajați.

Teodora Ciofalcă

 

1 trackback / pingback

  1. Scandalul ouălor contaminate cu insecticid: Direcția Sanitar Veterinară Teleorman știa rezultatul analizelor din 6 decembrie, dar nu a anunțat publicul - România365

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*