Un nou dosar penal pentru operațiuni pirotehnice fără drept

Polițiștii din cadrul Biroului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au ridicat peste 2400 de articole cu amestec pirotehnic ce urmau a fi comercializate fără drept.

Polițiștii din cadrul Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat în această perioadă acţiuni şi controale, atât la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale din județul Olt.
În această dimineață, în urma unui control efectuat în Piața Zahana din municipiul Slatina, polițiștii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat un bărbat, de 31 de ani, din municipiul Slatina, în timp ce încerca să comercializeze 2427 de articole care conțineau amestec pirotehnic, cântărind aproximativ 53 de kg.

Polițiștii au ridicat obiectele în vederea continuării cercetărilor, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 2.200 lei.

În cauză, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept”.

Inspectoratul de Poliție Județean Olt reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:
a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*