Zimnicea – Svishtov, proiect comun de intervenție în caz de urgență

11 Decembrie 2018 a fost ziua în care a avut loc lansarea proiectului USES – ”Standarde uniformizate, coordonare îmbunătățită – securitate comună”
Întâlnirea de proiect dintre cele doua echipe partenere, Primăria Zimnicea și Primăria municipiului Svishtov a avut loc la sala de conferințe a hotelului Inter Zimnicea, unde au fost prezentate detaliile proiectului în fața tuturor funcționarilor implicați în implementarea acestuia. La întâlnirea de lansare au luat cuvântul primarul orașului Zimnicea – Petre Pârvu, presedintele Consiliului local al municipiului Svishtov – Cristian Kirilov, viceprimarul municipiului Svishtov – Borislav Zamfirov, Marius Stănescu – Inspector șef ISU – Teleorman, Nicoleta Mincu – Director executiv – BRCT Călărași și Ionuț Iancu, care a făcut prezentarea proiectului în fața invitaților.
În cuvântul de final, edilul orașului Zimnicea, Petre Pârvu a promis lansarea unui nou proiect și a invitat partenerii bulgari la un meci de fotbal amical între echipele celor două orașe. Președintele Consiliului local din Svishtov a fost de acord, provocând primăria Zimnicea la o partidă de șah.

USES – “ Standarde uniformizate, coordonare îmbunătățită, securitate comună” – este un proiect de intervenție comună Zimnicea – Svishtov, pentru situații de urgență in zona transfrontalieră.
Acest proiect este cofinanțat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și face parte din Programul Interreg 5-A România – Bulgaria

Programul Interreg reprezintă obiectivul pricipal al politicii de coeziune care urmărește să promoveze o dezvoltare armonioasă economică, socială și teritorială a Uniunii Europene. Interreg este construit în jurul a 3 direcții de cooperare : transfrontalieră ( Interreg – A), transnațională ( Interreg – B ) și interregională ( interreg – C ).
Zona eligibilă în acest proiect din România cuprinde șapte județe: Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarași, Constanța. Zona eligibilă din Bulgaria cuprinde opt districte: Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Târnovo, Ruse, Silistra și Dobrich.
Programul are ca scop dezvoltarea zonei de graniță dintre cele două țări prin finanțarea unor proiecte comune și vizează dotarea serviciului voluntar pentru situații de urgență al orașului Zimnicea și modernizarea centrului pentru situații de urgență de la Ovcha Mogila cu echipamente și utilaje pentru creșterea capacității de intervenție în situații de risc. Prin USES se dorește achiziționarea de echipamente specifice și utilaje pentru prevenirea și intervenția în cazul situațiilor de urgență.
Prin acest proeict se vor achiziționa echipamente și servicii pentru modernizare și antrenament în cadrul centrului pentru situații de urgență de la Ovcha Mogila, echipamente și costume de protecție, utilaje și dotări specifice, echipamente de luptă împotriva incendiilor și intervenție în cazul situațiilor de urgență pentru ambii beneficiari, cursuri de formare pentru persoanele implicate în centrele pentru situații de urgență necesare îmbunătățirii cunoștințelor și expertizei în această sferă de acțiune. În cadrul proiectului se va elabora și un plan comun de acțiune pentru gestionarea transfrontalieră a situațiilor de urgență bazat pe procese și activități inițiate în cadrul proiectului, se vor realiza campanii de prevenire și constientizare a populației în zona transfrontalieră cu privire la situațiile de urgență.
Obiectivul general al acestui proiect este crearea unui cadru de intervenție comună în zona Zimnicea – Svishtov.
Valoarea proiectului este de 989.404,57 Euro, din care: FEDR – 840.993,87 Euro.
Orașul Zimnicea beneficiază de 420.512,81 Euro
Municipalitatea Sivshtov beneficiază de 420.481,06 Euro
Contribuția națională din bugetul statului român este de – 64.308,79 Euro iar statul bulgar contribuie cu 64.303,93 Euro.

Primăria Zimnicea a contribuit din bugetul local cu suma de 9899,36 Euro iar municipalitatea Svishtov cu 9898.62 Euro

În urma implementării acestui proiect aproximativ 65.000 de locuitori vor beneficia de măsuri de protecție. Un alt beneficiu este că vor exista două centre complet dotate pentru situații de urgență, un model de acțiuni comune de protecție și prevenire în zona transfrontalieră , o bună gestionare în caz de catastrofe și consolidarea gestionării în comun a riscurilor la nivel transfrontalier.
Marcela Țânțaru

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*