De Ziua Națională, roșiorenii și-au omagiat eroii

Festivități de 1 Decembrie la Roșiorii de Vede

Câteva sute de roșioreni au sfidat gerul pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. Ceremonia solemnă dedicată eroilor căzuți în lupta pentru întregirea neamului a avut loc pe platoul din fața Primăriei municipiului Roșiorii de Vede, unde se află Monumentul Eroilor roșioreni din Primul Război Mondial. Discursul edilului Valerică Cîrciumaru a fost centrat pe ideea de unitate a românilor,vis împlinit în urmă cu 100 de ani, cu prețul sacrificiului suprem al miilor de ostași români care au apărat pământul patriei.

“Acest moment istoric a continuat să traiască în conștiința poporului roman care a încercat ori de câte ori s-a ivit prilejul să-l reconstituie. Se cuvine, astăzi, sa rememoram anul 1859 când prin voința românilor s-a înfăptuit unirea Moldovei cu Țara Românească, sub domnitorul A.I.Cuza. Din acel moment, România modernă a constituit o atracție greu de stăvilit pentru românii din teritoriile ocupate de străini astfel încât, spiritual, unirea tuturor românilor se înfăptuise…..Intrarea tării în Primul Război Mondial a sporit și mai mult nădejdea de a fi împreună pe pământul nostru. La 1 decembrie s-a înfăptuit unirea, acum 100 de ani.Cauza dreaptă a învins.” a spus primarul municipiului Roșiorii de Vede.

” La mulți ani, România! La mulți ani, romani! La mulți ani, roșioreni! și-a încheiat alocuțiunea de Ziua Naționala edilului Valerică Cîrciumaru.

Despre actul istoric de la care s-au împlinit 100 de ani a vorbit istoricul și publicistul Victor Gabriel Osăceanu, autorul volumului “Drumul spre Marea Unire-Unitatea în idee, faptă și evoluție statal teritorială”, lansat de Centenar.

Slujba de Te Deum pentru eroii neamului românesc a fost oficiată de un sobor de preoți din cadrul  Protoieriei Roșiorii de Vede.

Mara Calista, singurul parlamentar care a onorat memoria eroilor roșioreni

La Monumentul Eroilor  au fost depuse coroane de flori din partea instituțiilor publice și de învățământ , asociații de veterani, cadre militare, pensionari, partide politice și agenți economici din municipiu. Singurul parlamentar care a depus o coroană de flori în memoria eroilor roșioreni, ca și anul trecut de Ziua Națională  a fost Mara Calista, deputat PNL de Teleorman.

De la manifestarile dedicate zilei naționale nu a lipsit tradiționala fasole cu cârnați acompaniată de o tuică fiartă, masă oferită de administrația  locală tuturor celor prezenți la eveniment. În acest an, municipalitatea a pregătit 1200 de porții de fasole cu cârnași pentru roșioreni.

Teodora Ciofalcă

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*