La Zimnicea,1 Decembrie 2018- o zi mare pentru noi toți

La 100 de ani de la Marea Unire, percepţia pe care românii de astăzi o au despre Ziua Naţională este că fiecare generaţie îşi trăieşte timpul ei şi are proiectele ei de viitor, însă întotdeauna proiectele de viitor ale fiecărei generaţii, indiferent de timpul ei istoric, depind foarte mult de cadrul social, de oportunităţile care îi sunt oferite sau nu.
1 decembrie 1918, reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.
Adunarea Naţională de la Alba Iulia, a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Goldiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
Această zi este sărbătorită si la Zimnicea cu o serie de actiuni si evenimente culturale.
Am stat de vorbă cu Primarul orașului Zimnicea, Petre Pârvu și am aflat programul de activitați al zilei de 1 Decembrie.

” Începând cu ora 9:30, 250 de copii ai școlilor din oraș vor porni într-o paradă, din fața Liceului Teoretic Zimnicea, îmbracați în culorile drapelului national. Fiecare culoare va reprezenta o zonă a României. Prima oprire va fi la ceas, în centrul orașului unde este conturată harta României la scară foarte mare, loc în care se va cânta si dansa. De aici se va merge la Monumentul Eroului, situat în parcul orașului ,unde vor avea loc depuneri de coroane, speech-ul primarului, o slujbă oficiată de un sobor de preoți, în memoria eroilor morti pentru patrie, se va intona Imnul Național si se vor recita poezii patriotice. Tot aici va avea loc premierea urmașilor eroilor cu diplome, plachete, drapele și pentru toți cei prezenți am pregătit cocarde și drapele.
Eu multumesc elevilor implicați în această acțiune, profesorilor, Guvernului României pentru banii acordați prin Ministerul Culturii – 44.000 lei, pentru a putea organiza acest eveniment și cu acest prilej, lansez invitația tuturor ,să vină să se bucure de această zi în care trebuie să fim uniți.”


Discuția s-a încheiat cu mesajul primarului adresat cetățenilor zimniceni și tuturor românilor din țară și de peste hotare:
„Stimați prieteni ,vă astept cu tot dragul, de 1 Decembrie , la ceas, să petrecem împreună. Anul 2018 este anul Centenarului Marii Uniri și în calitate de primar al acestei comunități consider că trebuie să facem un recurs la memorie, la rememorarea faptelor înaintașilor și o cuvenită reverență fată de jertfele lor pe câmpurile de luptă ale Marelui Război . Vă invit la 100 de ani de la Marea Unire la o manifestare publică în care vreau să fie implicată întreaga comunitate. Vreau să ne aminitim împreună de eroii noștri și să ne bucurăm împreună de generația tânără care va duce mai departe identitatea noastră.Vă asteptăm cu drag !La mulți ani,dragi români! La mulți ani frumoasă Românie!„
Marcela Țânțaru

1 comentariu

  1. Mirar fi rusine ca reprezentant psd an 1918cred ca era mai bine ca an 2018 domnul primar nu melé strabunicului meu dumitru mihail este pe acel monument cred ca se rasuceste-n groapa daca ar sti ce a ajuns tara sub conduce rea partidului pe care al reprezentati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*