Ajutorul social, principala sursă de venit în zona Zimnicea

Aproximativ 10% din populația din mediul rural, din localitațile de pe malul Dunării, au ca principală sursă de venit – ajutorul social.
Într-un dialog cu primarii comunelor: Năsturelu, Bujoru, Bragadiru și Conțești despre ajutorul social si beneficiarii acestuia reiese că un număr foarte mare de cetățeni, solicită acest drept, cauza principală fiind lipsa locurilor de muncă si a zonei defavorizate, puterea economică scăzută și lipsa de interes a multora de a-și căuta un loc de muncă, deși sunt apți pentru acest lucru.
Comuna Năsturelu are 180 de beneficiari ai ajutorului social
Olteanu Valerica, referend social în cadrul Primăriei comunei Năsturelu ne-a spus – ”la nivel de comună, în luna octombrie 2018 avem înregistrați 180 de beneficiari pe L/416 avându-se în vedere că populația localității este de 2569 de persoane înregistrate la ultimul recensământ din 2018. Suma achitată pentru plata acestora a fost de 35.200 lei ”
Despre activitațile prestate de acestia, în numar foarte mare, raportat la numărul de locuitori, am aflat că acestia sunt folosiți pentru diverse servicii de salubrizare,decolmatarea sanțurilor si canalelor, dezăpezire și pentru ajutorul bătrânilor singuri.
Lipsa locurilor de muncă își pune amprenta și în comuna Bujoru
Primarul Gheorghe Sârbu, a afirmat că – ”am în plată 125 de beneficiari ai ajutorului social și populația localității este de 1950 de locuitori. Este o realitate tristă, dar lipsa locurilor de muncă în județul nostru este o problemă reală. Ajutorul social este principala sursă de venit, poate chiar singura sursă pentru multe familii.Încerc să folosesc acești oameni pentru activitațile prevăzute de lege în folosul comunității. Ca primar ,mă străduiesc să cresc nivelul de trai încercând să atrag fonduri europene si guvernamentale pentru investiții în localitate”.
43 de ajutoare sociale la Bragadiru
”În comuna Bragadiru, în 2002 erau 4624 de locuitori, iar in anul 2012 numărul a scăzut la 3969” spune Evelina Manea, secretar la primăria comunei. Întrebată despre asistații sociali a spus că ”43 de dosare se află în plată iar suma pentru acestea este de 9.548 lei. Beneficiarii acestei legi vin în sprijinul primăriei prestând diverse munci, cum ar fi: decolmatare șanțuri scurgere, întreținere bază sportivă, curațenie la scoală și ajutând batrânii singuri.”

Tinerii de la Conțești au luat drumul străinătății
În comuna Conțești, edilul localității Peța Viorel ne-a vorbit de mai multe proiecte aflate în derulare, despre activitațile culturale, despre poblemele comunitații și despre bugetul local foarte mic, insuficient pentru cofinanțarea unor proiecte, plata salariilor si utilităților. Despre ajutorul social, ne-a spus că sunt în plată, 150 de dosare.” Au fost mai multe dar, mulți dintre ei ș-au gasit de lucru. Acestia erau tineri care au plecat în alte localitați sau în afara țării, aproximativ 100 de persoane.
.Unii se complăceau cu acest venit, alții nu aveau altă sursă. Foarte mult mă doare că pierd oamenii din localitate, dar lipsa locurilor de muncă este principala cauză. La momentul acesta comuna are 3250 de locuitori, dupa ultimul recensământ din 2018, iar rata natalității este foarte mică în comparație cu rata mortalitații. Cei 150 de oameni, beneficiari ai legii 416 mă ajută să desfașor la nivel de comunitate anumite activitați de curățenie, dezăpezire și ajutor pentru bătrânii singuri” – a spus primarul comunei Conțești.

Ajutorul social este un drept stabilit prin Legea 416, dar la care foarte mulți cetățeni apelează, deși sunt apți de muncă. În Teleorman însă, sărăcia a ajuns la cote alarmante iar în mediul rural singura șansă de supraviețuire este acest ajutor financiar.
Marcela Țânțaru

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*