Legea care aduce modificări la infracțiunile de violență în familie, susținută de Mara Calista, a intrat în vigoare

Printre inițiatorii și susținătorii cei mai activi ai Legii nr. 233/2020, intrată în vigoare pe 8 noiembrie se află și deputata de Teleorman, Mara Calista. Legea  aduce modificări la infracţiunile de violenţă în familie și elimina posibilitatea ca autorii infracțiunilor de lovire comise  asupra unui membru al familiei să scape de răspunderea penală, în cazul retragerii plângerii de către victimă

Conform noului act normativ adoptat de Parlament, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu.

Pe toată durata mandatului de deputat, Mara Calista a susținut proiecte legislative care incriminează violența domestică și extinde măsurile de protecţie a victimelor violenţei în familie,  demersuri legislative menite să atenueze efectele  acest fenomen cu care se confruntă România de prea multă vreme.

Până la promulgare, Legea 233/2020 a avut un parcurs legislativ greoi. Propunerea legislativă, prezentată Parlamentului în septembrie 2017 a fost adoptata de Senat în martie 2018, iar după ce a trecut prin comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților a intrat în dezbaterea plenului la data de 13 octombrie 2020 când a primit la votul final 255 de voturi pentru. Legea a fost promulgată de Președintele României pe 5 noiembrie 2020.

T.C.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*