Mara Calista, deputat PNL- Incriminarea violenței cibernetice, un pas înainte către realitatea cotidiană

De la tribuna Parlamentului, deputata Mara Calista a susținut includerea violenței cibernetice în Legea pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Mara Calista, deputat PNL de Teleorman este unul dintre inițiatorii proiectului care legiferează acestă formă de violență. Dezbaterile pe acest proiect de lege și votul final au avut loc în urmă cu câteva zile, iar legea a fost trimisă Președintelui României pentru promulgare.

Acum este definită în lege noțiunea de violență cibernetică, iar în intervenția sa, Mara Calista a subliniat că “această reglementare era necesară întrucât în Codul Penal din România sunt câteva referiri la ceea ce înseamnă șantaj, violarea vieții intime, dar nu cu referire la violența domestică, iar prin modificarile aduse se definesc foarte clar infracțiunile”.

În ultimii ani s-au făcut câțiva pași  importanți în ceea ce privește violența domestică, iar actualizarea legislației este absolut necesara pentru protecția victimelor și descurajarea agresorilor. Prin modificările aprobate acum, in Parlament, violența cibernetică este inclusă în categoria violenței domestice, definita astfel– hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima.

Votul din Camera Deputaților, for decizional pe acest proiect de lege, a fost unul categoric cu 295 de voturi pentru, două împotrivă și o abținere.

Încă de la începutul mandatului de deputat, Mara Calista și-a fixat niște obiective, iar unul dintre ele  a fost suplimentarea măsurilor de protecţie a victimelor violenţei în familie prin inițierea și susținerea demersurilor legislative menite să atenueze efectele violenței domestice, acest fenomen cu care se confruntă România și care multă vreme a fost un subiect tabu pentru societate.

T.C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*