Acțiune a jandarmilor pentru asigurarea respectării regimului piscicol în perioada de prohibiţie

În noaptea zilei de 11/12 mai, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au executat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol pe râul Olt. Pe timpul executării misiunii, în jurul orelor 01.30, în zona localităţii Mărgheni, a fost depistată o persoană în vârstă de de 44 de ani, în timp ce desfășura activități de pescuit comercial cu ajutorul unei ambarcațiuni pneumatice improvizate, folosind o ţepoaică prevăzută cu 4 vârfuri pentru harponare, cu lungimea de 2,20 m și unelte de pescuit de tip setcă confecționate din plasă monofilament cu lungimea totală de 348 m.

Au fost întocmite acte de constatare pentru săvârşirea faptelor: „Pescuit comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit, pescuit comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace, al peștilor și al altor viețuitoare acvatice, în perioada de prohibițiepescuitul cu ţepoaica prin harponare și deţinerea sau utilizarea uneltelor de plasă de tip monofilament”  din Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor.

Conform  Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.43 din 2020 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2020, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, au fost instituite măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt,  vor fi continuate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol şi în perioada următoare.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*