Ne pleacă veteranii spre nemurire

Cele câteva scaune goale din mijlocul mulțimii adunate la Monumentul Eroilor din Roșiorii de Vede ne arată că veteranii nu mai sunt. Ei au plecat discret pe drumul nemuririi, unul câte unul, iar cei rămași nu mai au putere să se închine în fața eroilor neamului de Ziua Națională.

Ceremonialul dedicat omagierii Zilei Naționale a României organizat în municipiul  Roșiorii de Vede la monumentul care ne amintește de jertfa eroilor acestor locuri s-a desfășurat, pentru prima dată, fără nici un veteran de război. În 2019 încă doi veterani roșioreni au părăsit aceasta lume și au rămas doar cinci eroi în viață, toți cu vârste peste 90 de ani.

Dincolo de imaginea tristă a scaunelor goale, ceremonia a avut un moment cu adevărat memorabil, cel al micuței Bianca Nedelcu, elevă a Școlii Alexandru Depărățeanu care a oferit auditoriului o impresionantă lecție de istorie clară, curată, din convingere, știința și pasiune pentru trecutul neamului sau. Este evident ca discursul liber al unui copil valorează infinit mai mult decât orice text pregătit si citit de oficialități la un astfel de eveniment, iar roșiorenii prezenți la ceremonie au trăit acel sentiment profund de mândrie față de generația de mâine pe care ei o pregătesc.

În rest, totul a fost la fel, Te Deum, flori coroane și multă fasole cu ciolan si țuică fiartă de la autorități pentru roșioreni, de Ziua Națională.

T.C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*