Prevederi aberante și sancțiuni ilegale în regulamentele școlilor din Teleorman

Din neștiință sau cu bună știință, în multe unități de învățământ din județul Teleorman  regulamentele interne de organizare si functionare conțin prevederi abuzive, unele chiar aberante care nu respectă legislația în domeniu. La această concluzie s- a ajuns în urma unei analize realizate de Biroul executiv al Consiliului elevilor Teleorman, în cadrul campaniei „Milităm pentru pROFesionalism în educație”, derulată în perioada mai-august 2019.
Prin intermediul acestei inițiative, Biroul executiv al structurii și-a propus identificarea și soluționarea situațiilor de nerespectare a reglementărilor stipulate în acte normative ierarhic superioare precum Statutul Elevului și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar de către școlile teleormănene. Interpretarea subiectivă a legii a devenit un real pericol în asigurarea echilibrului necesar unui act educațional calitativ și performant.

Pentru a identifica eventualele neconcordanțe au fost analizate regulamentele interne ale mai multor licee din Teleorman iar rezultatul este îngrijorător. Au fost descoperite tot felul de reguli abuzive care contravin prevederilor legale cum ar fi eliminarea de la cursuri timp de mai multe zile dacă elevul a fost prins fumând, dar și mustrarea sa în fața clasei, o formă de umilință care nu se regăseste în nici un act normativ aflat în vigoare. Printre inepțiile debitate de ce cei de la Liceul Anghel Saligny se afla și “răspunderea materială care devine colectiva în cazul în care nu se cunoaște vinovatul, aceasta revenind întregii clase/ claselor” deși în Statutul elevului la  art. 17, alin. 1 este prevazut foarte clar că ” elevii nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective”. Și la capitolul ținută, liceul roșiorean trece de limita legală cu reguli de genul ”  fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat”, iar   “băieţii vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părţi ale corpului. La a treia abatere atât fetele cât şi băieţii vor fi sancţionaţi şi cu scăderea notei la purtare cu 1 punct”, ce sunt în contradicție cu prevederile din Statutul elevului care le dă dreptul elevilor la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii.

La Colegiul Național Unirea și Liceul Tehnologic V. Madgearu, elevilor le este restricționat dreptul de a fi aleși ca reprezentanți în Consiliul elevilor de nota la purtare, chiar dacă statulul spune cu totul altceva. Elevii Liceului Tehnologic Nr. 1 sunt trimiși la muncă în folosul comunității pentru abateri disciplinare grave, deși măsurile disciplinare de acest gen sunt interzise.

Liceul Teoretic Videle și-a personalizat regulamentul intern în aceeași manieră ilegală interzicând elevilor să poarte: pantaloni scurți / bermude/pantaloni tăiați (decupați); fuste sau rochii foarte scurte, transparente; colanți în locul fustei/pantalonului; bluze/tricouri cu talie scurtă. La Sfântul Haralambie, codul de conduită este mult mai restrictiv, iar pentru asigurarea ordinii și disciplinei, necesare desfășurării activității școlare li se impun elevilor niște interdicții clare  : “A. pentru băieți: părul vopsit, frizuri provocatoare, ostentative, părul lung neîngrijit, neprins la spate; barbă/mustață, cercei, piercinguri; pantaloni scurți tip șort sau extravaganți la elevii de liceu; tricouri cu înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii; B. Pentru fete: părul vopsit în culori stridente, frizurile provocatoare, părul lung neîngrijit; machiajul exagerat, bijuteriile ostentative; purtarea bluzelor foarte decoltate, transparente sau scurte; a fustelor cu talie joasă și / sau mulate și / sau foarte scurte precum și a pantalonilor scurți sau a colanților fără fustă sau sarafan.”

Acestea sunt doar câteva din zecile de nereguli descoperite de reprezentanții Consiliului elevilor în regulamentele de funcționare a următoarelor unități de învățământ din Teleorman, CN Pedagogic Mircea Scarlat, Liceul Teoretic C. Noica, Liceul Tehnologic Anghel Saligny, Liceul Tehnologic Drăgănești- Vlașca, CN Unirea, Liceul Tehnologic Nr.1. Liceul Tehnologic V. Madgearu, Liceul Tehnologic David Praporgescu, Liceul Teoretic Piatra, Liceul Teoretic Videle, Liceul Tehnologic Sf. Hralambie.

La finalul campaniei, presedintele Consiliului Judetean al Elevilor Teleorman. Albert Sareh a declarat „ În urma analizării complete a regulamentelor de organizare și funcționare ale
unităților de învățământ preuniversitar din teritoriu care au răspuns solicitării noastre în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am sesizat o serie
vastă de nereguli provocate de neacceptarea de către forurile decizionale a faptului că oricare prevedere dintr-un regulament intern al unei școli care se află în contradicție cu articolele stipulate din Statutul Elevului, ROFUIP, LEN sau oricărui alt document superior din punct de vedere ierarhic, este nulă de drept. ”

T.C.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*