Mara Calista, deputat PNL- “Copiii roșiorenilor nu sunt activiștii administrației publice locale”

Este inadmisibil ce s-a întâmplat zilele trecute la Roșiorii de Vede unde, zilnic, zeci de copii au fost folosiți de administrația locală și o asociație județeană drept scut în relația cu cetățenii. După eșecul lamentabil al celor responsabili cu informarea cetățenilor privind modul de selectare a deșeurilor în fiecare locuință, Primăria municipiului Roșiorii de Vede și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman au decis că pot folosi copiii pentru a-și realiza activitățile impuse de lege pe acest subiect, respectiv colectarea selectivă a deșeurilor, fără bătăi de cap.
De frica unui contact direct cu cetățeanul, cu nemulțumirile și nedumeririle sale, s-au ascuns în spatele unor copii fără să se gândească nici o clipă la ce pericole îi expun. La ordinul edililor, directorii de școli și licee au mobilizat imediat profesorii și elevii la “ampla acțiune”. Din dorința de a le face pe plac șefilor din administrație și de a le fi recunoscute actele de bravură la partid, unii directori de școli și licee au pierdut complet din vedere faptul că elevii sunt minori, iar pentru a-i lua de acasă și a-i trimite să facă propagandă din ușa în ușă este nevoie de acordul părinților care în mod normal și legal trebuie să știe unde sunt copiii lor, cine răspunde de ei și cine îi supraveghează în tot acest timp.
În cazul elevilor de la gimnaziu s-au trimis părinților niște declarații pentru a fi semnate, declarații care însă nu aveau și optiunea “nu sunt de acord”, dar pentru cei de la licee nu s-a facut nici măcar acest lucru. Profesorii au fost aproape obligați, chiar amenințați, să participe la această campanie care nu are nici o legătură cu educația. Este doar un gest de lașitate supremă a celor responsabili cu informarea corectă a populației despre aplicarea unor legi în domeniul gestionării deșeurilor, care depășește nivelul de întelegere al unor copii de 13-14 ani.
Dacă pentru primarul municipiului Roșiorii de Vede și ADI Managementul Deșeurilor o “amplă campanie” de informare a cetățenilor privind selectarea deșeurilor la sursă înseamnă să trimită niște copii de clasa a VII-a la ușile roșiorenilor ca să le ofere un sac galben, unul albastru și un pliant “pentru un oraș mai curat”, în timp ce adulții care trebuie să îi însoțească așteaptă în fața blocului, atunci, domnilor și doamnelor, nu aveți ce căuta în aceste funcții publice. Sunteți iresponsabili, incapabili și nu aveți nici un pic de respect față de cetățeni, dar mai ales față de copii.
Apreciez curajul celor ce au refuzat să participe sau să-și trimită copiii la această acțiune, care pe fond este utilă și necesară atâta timp cât se desfășoara în limite legale, normale și asumate de cei responsabili, instruiți să facă acest lucu, fără abuzuri și fără presiuni.
Dincolo de această propaganda împinsă peste limitele bunului simț și ale grijii față de copii, cu privire la subiectul “managementul deșeurilor în Teleorman” sunt multe lucruri importante de clarificat, iar în acest sens am inițiat câteva demersuri, urmând să fac publice toate informațiile pe care le voi primi de la instituțiile publice implicate.

Cu considerație,
Mara Calista
Deputat PNL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*