O casă din comuna Vîrtoape a fost mistuită de flăcări

Azi-noapte, la ora 22.39, pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, o persoană a solicitat intervenția pompierilor militari pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din comuna Vîrtoapele, sat Vîrtoapele de Jos, cu pericol de propagare la alte locuințe și anexe gospodărești din imediata apropiere.
La fața locului s-au deplasat rapid trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD, precum și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Alexandria, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.
La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta generalizat la întregul imobil, fără persoane surprinse în interior, acestea reușind să iasă la timp din locuință (patru adulți și trei copii) atunci când unul dintre copii a observat flăcările.
Militarii, împreună cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Vîrtoapele, care au intervenit cu o mașină de stingere, au reușit să localizeze incendiul în limitele găsite, protejând astfel locuințele și anexele din vecinătate.


Incendiul, care a fost stins în totalitate după aproape trei ore de luptă cu flăcările, a distrus întreaga casă de locuit, realizată din paiantă și cărămidă, învelită cu astereală din lemn, tablă și plăci de azbociment, alcătuită din patru dormitoare, o bucătărie și trei holuri, pe o suprafață de cca. 120 mp, 4 televizoare, 2 frigidere, o ladă frigorifică, un aragaz, două butelii, 3 calculatoare și mai multe elemente de mobilier.
Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 50000 de lei, iar cea a bunurilor salvate, reprezentând locuințele din apropiere la peste 40000 de lei.
Intervenția pompierilor la fața locului a fost dificilă deoarece focul a fost observat și anunțat cu întârziere pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112, flăcările manifestându-se generalizat la sosirea primelor echipaje, a cantității mari de materiale combustibile și a fumului dens provenit de la acestea. Pe timpul misiunii, pompierii au reușit să evacueze două butelii, acestea prezentând pericol de explozie.
Paramedicii au asistat o persoană de gen feminin, care prezenta un atac de panică, aceasta refuzând transportarea la spital după acordarea primului ajutor.
Din primele cercetări efectuate la fața locului pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu a reieșit că evenimentul s-a produs de la un scurtcircuit electric.

RECOMANDĂRI!
Având în vedere faptul că în ultimele zile pompierii teleormăneni au intervenit pentru stingerea mai multor incendii care au avut drept cauză probabilă un scurtcircuit electric, vă rugăm să țineți cont de următoarele sfaturi:
– nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
– nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
– nu suprasolicitați instalația electrică folosind mai multe aparate simultan;
– nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum ar fi: fierul de călcat, reșourile, radiatoarele și altele asemenea;
– instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe indicațiile producătorului ce sunt menționate în prospectul produsului;
– verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
– dacă știți că aveți instalația electrică învechită ori că prezintă anumite defecțiuni, vă recomandăm să realizați o verificare cu un electrician autorizat pentru remedierea problemelor.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A. D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea imediată a situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*