Mai multe locuri de înhumare pentru roșioreni

Cimitirul central din Roșiorii de Vede începe să devina neîncăpător.În ultimii doi ani, o mulțime de cereri pentru locuri de înhumare au rămas neonorate  din lipsa de spațiu, iar suprafețele disponibile sunt alocate doar pentru urgențe. Deși suprafața cimitirului a fost mărită, în 2012, cu aproximativ un hectar din terenul municipalității aflat în vecinătate, acum este necesară o nouă extindere pentru a face față solicitărilor.

Procedura pentru noua extindere a început în urmă cu un an  când s-a emis o hotărâre de consiliu local în acest sens, dar a fost nevoie de proiect tehnic, documentație cadastrală și mai multe avize de la diferite instituții. Extinderea se face pe o suprafață de 0,94 ha, la fel ca data trecută, pentru că fiind vorba de un teren cuprins ca islaz, schimbarea destinației se face cu acordul Direcției agricole pentru suprafețele care nu depăsesc un hectar. Dacă se utilizează o suprafață mai mare de un hectar este nevoie de avizul Ministerului Agriculturii iar documentația și procedurile sunt mai complicate.

Faptul că în șapte ani s-a ocupat o suprafață de aproximativ un hectar cu locuri de înhumare noi ne arată care este nivelul declinului natural al populației în municipiul Roșiorii de Vede. Cimitirul central se întinde pe o suprafață de 7,6 hectare, dar fiind vorba de un cimitir vechi, multe locuri de înhumare și chiar monumente funerare sunt neîngrijite pentru că ori nu mai există descendenți ai familiilor respective, ori aceștia au părăsit orașul și odată cu el și mormintele înaintașilor, iar o redistribuire a acestora către noii solicitanți ar rezolva o parte din problemă. Este o variantă pe care administrația locală o ia în calcul urmând să depisteze acele morminte abandonate pentru a putea demara procedura de redistribuire.

Orice nouă extindere înseamna și costuri pentru municipalitate care, în afară de împrejmuirea noului amplasament, trebuie să facă și alte amenajari de genul extindere iluminat public, rețea de apa, alei de acces. Un hectar în plus nu rezolvă problema locurilor de înhumare decît pe termen scurt,  în acea zonă rămânând disponibile numai doua hectare de teren pentru extinderi viitoare.

Teodora Ciofalcă

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*