Autoritățile locale obligate să asigure intervenția de urgență în cazurile de violență domestică

Autoritățile administrației publice locale s-au grăbit să pună în aplicare un ordin al ministrului muncii privind intervenția de urgență în cazurile de violență domestică. Conform actului normativ emis de MMJS în luna decembrie 2018, dar publicat în Monitorul Oficial abia pe 6 februarie 2019, la nivelul autorităților locale se înființează  echipe mobile alcătuite din reprezentanți ai serviciului public de asistență socială, poliție locală, culte religioase care să intervină  în cazurile de violență domestică.

La Alexandria, Turnu Măgurele și Roșiorii de Vede a fost aprobată componența acestor echipe mobile prin hotărâri de consiliu local adoptate în ședintele ordinare de săptămâna trecută. Odată  stabilit cu cine și ce fac aceste echipe mobile o parte a problemei pare rezolvată, doar ca noile modificări legislative care vizează gestionarea acestui fenomen de amploare cuprind o serie de alte măsuri făra de care victimele nu pot fi protejate, iar intervenția fie ea și urgentă nu le ajută prea mult.

Trebuie menționat că aceste echipe mobile organizate, coordonate și finanțate de consiliile locale au responsabilități bine stabilite și în funcție de gradul de risc stabilesc  măsurile de siguranță necesare pentru victime care pot fi găzduite în orice serviciu social existent unde există un loc disponibil, indiferent de domiciliul acestora.

În acest moment, în județul Teleorman există un singur centru de ocrotire a mamelor și copiilor supuși violenței domestice, dar foarte puține persoane acceptă acest tip de protecție din diferite motive.

Teodora Ciofalcă

 

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Fii primul care comentează

Lasă un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*