„Nașterea Domnului este sărbătoarea care vine din cer” – Interviu cu PS Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului

În prag de mare sărbătoare creștină, când împărtășim cu toții marea bucurie a Nașterii Domnului, PS Părinte Galaction, episcopul Alexandriei și Teleormanului a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebari despre semnificația  Crăciunului.

Reporter: Ne mai despart câteva zile de Sărbătoarea Crăciunului. Cum sau ce ar fi bine să facem spre finalul acestui post?

PS Galaction:Este de dorit să ne străduim să ținem posturile rânduite de Sfânta noastră
Biserică. Acestea au rolul de a ne pregăti duhovnicește pentru sărbătoare și de a ne face conștienți că nu se poate bucurie fără jertfă, că nu există izbândă fără un angajament total. Postul ne arată că există și o altă dependență: cea de Dumnezeu, de rugăciune, de bunătate, de milostenie. Postul Nașterii Domnului ne ajută să înțelegem ce înseamnă demnitatea și valoarea fiecărui om. Mântuitorul Hristos se naște pentru fiecare om care a trăit și va trăi pe acest pământ și, de aceea, Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos este o sărbătoare a omeniei, omenie pe care o arătăm prin oferirea de daruri celor dragi.
Ce ar fi bine să facem spre finalul acestui post? Să ne gândim cât a mai rămas uman în noi. Să evaluăm cu sinceritate ce ne leagă de ceilalți și dacă ținem la aceste relații, pentru un confort în lumea aceasta sau pentru că acestea ne aduc mântuirea sufletului.

Reporter: Care ar fi sensul acestei Sărbători?
PS Galaction: Prin Întruparea Mântuitorului Hristos apune o lume și alta se naște; se
stinge o împărăție a păcatului și a morții și se instaurează una a mântuirii și a vieții. Nașterea Domnului este sărbătoarea care vine din cer. În timp ce toate celelalte pleacă de pe pământ spre cer, aceasta este singura care coboară din cer. Taina Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ca arătare a iubirii covârșitoare a lui Dumnezeu față de oameni, aduce multă lumină și multă nădejde în suflet și îndeamnă la înnoire duhovnicească, la o neîncetată lucrare a faptelor bune. Sfânta Biserică ne cheamă cu stăruință să-L căutăm pe Dumnezeu cu toată ființa noastră și, aflându-L, să lăsăm în urmă toate cele vechi ale noastre și să ne înnoim duhovnicește, să simțim și să trăim cu adevărat Taina coborârii la noi a Fiului lui Dumnezeu, purtând în suflete bucuria și mângâierea cu care au plecat păstorii de la Betleem. Se cuvine să slujim cu mai multă sârguință pe aproapele nostru, arătând că am sădit și noi iubirea cea adevărată în inimile noastre, în care ne dorim ca Pruncul Sfânt să se nască și să crească, să ne mântuiască!

Reporter: Se poate și publicitate și viață duhovnicească atunci când vorbim de Sărbătoarea Crăciunului?
PS Galaction: Credem că răspunsul la această întrebare îl dă Sfântul Apostol Pavel atunci
când scrie corintenilor că: ,,Deşi sunt liber faţă de toţi, m-am făcut rob tuturor, ca să dobândesc pe cei mai mulţi; cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deşi eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege; cu cei ce n-au Legea, m-am făcut ca unul fără lege, deşi nu sunt fără Legea lui Dumnezeu, ci având Legea lui Hristos, ca să dobândesc pe cei ce n-au Legea; cu cei slabi m-am făcut slab, ca pe cei slabi să-i dobândesc; tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii”. Adică depinde foare mult de ceea ce vrem să facem cu timpul vieții noastre, pe ce vrem să îl ,,consumăm”. Credem că se poate trăi creștinește Sărbătoarea Nașteri Domnului Hristos și printre imaginile și publicitatea agresivă care face din orice sărbătoare prilej de bilanț mediatic și financiar.

Reporter: Cui se adresează această Sărbătoare? Copiilor prin Moș Crăciun? Adulților pentru care Moș Crăciun a rămas într-un univers pierdut?
PS Galaction: Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos se adresează tuturor. De fapt,
creștinismul este religia care cheamă pe fiecare la lucrarea faptelor bune, indiferent de vârstă sau de statut social. Trăim diferit Sărbătoarea Nașterii Domnului Hristos pentru că viața noastră este diferită, în funcție de năzuințe, dorințe, idealuri. Copilul trăiește în imediat; palpabilul este ceea ce înseamnă pentru el ideal. De aceea îl și bucură darurile. Tânărul vede dorințele ușor de împlinit și el trăiește sărbătoarea prin prisma celor care îi împlinesc idealurile. Omul vârstnic trăiește sărbătoarea prin ceea ce a adunat în inima sa ca valoare și sens de viață, amintirile unui timp de basm al copilăriei fiind parte din bucuria prezentului lipsit de perspective îndepărtate.

Reporter: Cum am putea trăi această Sărbătoare?

PS Galaction: Încercând, pe cât ne stă în puteri, să ne bucurăm, dar să și bucurăm pe alții.
Bucuria, liniștea și pacea sunt virtuți dependente una de cealaltă. Nu putem să ne bucurăm de unii singuri, ca și cum suntem unicii destinatari ai sărbătorii. Dar pentru a te bucura cu ceilalți e nevoie să ai pace sau să fii împăcat, să nu existe dușmănii profunde care denaturează demnitatea și valoarea omului. Împăcarea și bucuria aduc liniștea, ca descoperire a unei așezări duhovnicești normale.

Reporter: Preasfintite Parinte Episcop, aveti un mesaj pentru cititorii ziarului nostru?

PS Galaction: Dorim tuturor zile frumoase și luminate de bucuria comuniunii cu cei dragi, aducând mulțumire Bunului Dumnezeu pentru toate facerile de bine primite de la El. Cu toată prețuirea pe care suntem datori să o arătăm tuturor, vă dorim să petreceți Sărbătoarea Botezul Domnului Hristos cu bucurie și pace deplină, iar Anul Nou, 2019 să vă fie luminat și cu spor întru toate cele de folos! La mulți ani! ! Sărbători fericite!
Vă multumim pentru timpul acordat și pentru amabilitate.

Teodora Ciofalcă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*