În comuna Frumoasa, localitate din Teleorman în care trăiesc 1904 locuitori, după ultima statistică, Marian Dragne, un primar PSD cu patru mandate la activ încearcă să atragă fonduri pentru dezvoltarea localităţii prin toate metodele posibile.
„La momentul acesta bugetul este foarte mic şi fară fonduri guvernamentale, nu ne permitem să batem nici măcar un cui!”, spune edilul comunei.
„ Am aplicat proiecte pe G.A.L.,P.N.D.L 2, pe măsura 3.4 prin Agenţia de plăţi – Călărasi şi prin Agenţia Sud-Muntenia, dar numărul de locuitori, influenţează aprobarea acestor proiecte. În statistica actuală apar 1904 locuitori iar la recensământul din 2011 numărul locuitorilor era de 2316. Acesta este un impendiment, deoarece proiectele sunt eligibile la o comunitate de peste 2000 de locuitori. Am avut situaţii în care proiectul a fost eligibil dar nefinanţabil „ – mai spune primarul.
Ajutorul social, sursa principală de venit în localitate
„Comuna Frumoasa la momentul acesta are 42 de dosare, însumând 99 de persoane, beneficiari de ajutor social pe L. 416, în plată. La sfârşitul lunii octombrie suma alocată pentru plata acestora a fost de 12.470 lei. Conform legii, aceștia beneficiază şi de ajutorul de căldură, dar noi ca şi primărie, nu ne permitem să ajutăm cazurile sociale deoarece bugetul este restrâns. Fiind o comună săracă am stabilit prin Hotărâri de consiliu local ca taxele si impozitele pe teren şi clădiri să aiba un nivel foarte scăzut. Am decis ca impozitul pentru un hectar de teren extravilan să coste 58 lei anual. Ne bucurăm şi pentru faptul că cetaţenii comunei pot beneficia de cadastrare gratuită a terenurilor și clădirilor.” relatează acesta.
Bugetarii din comună
Aparatul administrativ al comunei Frumoasa are în schemă 19 posturi, dar sunt ocupate 18. „Avem nevoie de un agent agricol şi ne dorim un specialist în cadastrare ” – a spus primarul.
„Nu am scos postul la concurs, pentru a face economie la buget.Cu banii pe care îi avem, încercăm să ne încadrăm, să achităm salariile, utilităţile, să finanţăm proiectele şi sudiile de fezabilitate. Nu avem datorii la furnizori si dispunem de banii necesari să demarăm proiectele avizate”
Întrebat despre scoala din comună şi cele doua grădiniţe primarul ne-a spus „ Acestea au aviz de funcţionare, sunt reabilitate şi bine dotate. Prin proiectul P.N.D.L 2 grădiniţa nr.1 va fi reabilitată şi din primăvara lui 2019 trebuie să înceapă lucrarea. Valoarea proiectului pe extindere şi modernizare este de 609.816 lei. „ Proiectele pe care le are în plan primarul sunt legate de reabilitarea celor 5,5 km de drum, canalizare şi 7 km de reţea de apă.
Migrarea spre mai bine
Întrebat despre locurile de muncă și sursele de venit ale cetăţenilor comunei, acesta a răspuns că o parte dintre oameni migrează spre localităţi cu locuri de muncă mai bine plătite, în alte orașe sau în afara ţării.
„ Sunt un primar care stă foarte mult printre oameni şi am constatat că există o lipsă totală de interes pentru găsirea unui loc de muncă pentru mulţi dintre cetăţenii comunei. Spun asta pentru că în comună au venit mulţi angajatori dupa forţă de muncă iar la căminul cultural s-au prezentat doar 30 de persoane. După un sfert de oră, jumătate au plecat, considerând neinteresantă oferta. AJOFM Teleorman ne-a prezentat oferta cursurilor de reconversie profesională gratuită şi doar 4 persoane au fost interesate.De multe ori de aici vine săracia. Noi aici la ţară analizăm sărăcia şi vrem să o împărţim cât mai eficient! ” spune la final, primarul Marian Dragne.
Lasă un răspuns