Onoruri militare pentru Căpitanul erou Mihai Corlătescu și ostașii săi

Zi memorabilă la Roșiorii de Vede, unde pe 26 noiembrie, la 102 ani distanță eroii sunt cinstiți așa cum se cuvine pentru jertfa lor  care a înnobilat pământul acestui oraș. Este pentru prima dată când Căpitanul Mihai Corlătescu și ostașii săi din Escadronul 3 Regimentul 5 Roșiori căzuți la datorie pe 26 noiembrie 1916, dupa ce au ținut piept trupelor germane vreme de o zi și o noapte, sunt omagiați cu onoruri militare la Roșiorii de Vede, în cadrul unui eveniment solemn de o profundă încărcătură emoțională.

Pe 26 noiembrie 2018, municipiul Roșiorii de Vede a fost, preț de câteva ore, cel mai important oraș de pe harta județului Teleorman reunind toate oficialitățile județului și nu numai. La începutul ceremoniei, Detașamentul de onoare format din militarii Batalionului 22 Infanterie Caracal, cadrele Inspectoratului de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman a prezentat onorul prefectului județului, Florinel Dumitrescu. Au mai fost prezenți la eveniment, deputata Violeta Răduț, președintele Consiliului județean, Danuț Cristescu și cei doi vicepreședinți, primarul și viceprimarul municipiului Roșiorii de Vede, veterani de război, șefi de instituții județene, ofițeri MAPN și MAI.

În alocuțiunile oficialilor au fost evocate evenimentele eroice din 26 noiembrie 1916 de la Roșiorii de Vede și rememorate numele eroilor ce își dorm somnul de veci în cimitirul eroilor din oraș.

” În locurile acestea sunt consemnate evenimente istorice și modele pentru generațiile viitoare. Și dacă un erou este definit ca un om cu însușiri excepționale, în situații excepționale, atunci ne aflăm într-un loc cu adevărat excepțional.Aici, la Roșiorii de Vede însușirile speciale a unor oameni au însemnat pe harta orașului de pe malurile râului Vedea un moment deosebit pe care dorim să-l evocăm. Șarja a reprezentat, în Primul Război Mondial, suprema jertfă a călărețului și a calului. 25 noiembrie 1916 este ziua în care Căpitanul erou Mihai Constantin Corlătescu, alături de șarja sa alcătuită din 200 de cavaleriști din Regimentul 5 Roșiori au făcut jertfa supremă, iar jertfa lor nu a fost zadarnică. Ei au încetinit înaintarea trupelor germane spre București și au salvat o parte din depozitele și spitalele militare din oraș și au permis retragerea Regimentului 5 Roșiori, salvând de la moarte numeroși militari români,Chiar în acest loc, în fața Primăriei, Căpitanul Corlătescu și-a amplasat Escadronul cu ofițerii în fruntea plutoanelor.Au luptat până la ultima picătura de sânge pentru gloria României, pentru apărarea pământului strămoșesc. Este o datorie de onoare a generației prezente și viitoare ca aici să se rețină că pământul a fost udat cu sângele viteazului căpitan și al ostașilor săi”. a spus primarul municipiului Roșiorii de Vede, Valerică Cîrciumaru.

La rândul său, Dănut Cristescu, președintele Consiliului Județean Teleorman a subliniat în alocuțiunea sa din cadrul ceremoniei,” Ne aflăm astăzi, aici, pentru că 26 noiembrie este o zi cu semnificație deosebită pentru istoria municipiului Roșiorii de Vede. 26 noiembrie 1916 este ziua în care, aici, a avut loc șarja Căpitanului Mihai Constantin Corlătescu. Aflat în fruntea Escadronul 3 Regimentul 5 Roșiori, Corlătescu și-a asumat misiunea de sacrificiu, ordin în șarjă împotriva trupelor germane care, venite dinspre Olt, ocupaseră orașul. Dând dovadă de înalt patriotism și spirit de sacrificiu, peste 200 din cei 350 de soldați ai escadronului au căzut la datorie în această misiune,în frunte cu căpitanul lor.”

Un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului și Protoieriei Roșiorii de Vede a oficiat slujba de Te Deum în memoria eroilor. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul eroilor din partea oficialităților prezente, iar doi dintre puținii veterani de război roșioreni rămași în viață au onorat cu prezența acest eveniment și au făcut efortul personal de a depune o coroană în cinstea eroilor. Un gest profund de respect și recunoștință din partea unor oameni care au luptat pe front.

Corala Axios a Episcopiei Alexandriei și Teleormanului a susținut un scurt recital de cântece patriotice, iar ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de onoare a Batalionului 22 Infanterie Caracal, Inspectoratului de Jandarmi și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman. Un moment impresionat trăit cu intensitate maximă de roșioreni, dar mai ales de sutele de copii prezenți la acest eveniment.

Teodora Ciofalcă

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*