O bătrână de 80 de ani din Drăgănești Vlașca, lăsată să moară în …liniște

O vorbă străveche a poporului românesc spune că ‘ dacă nu ai un bătrân la casa ta, să-l cumperi’. Dar ce te faci când ajungi la bătrânețe, când puterile te lasă și nimeni nu te mai vrea?

Acesta este și cazul bunicuței Badea Paula de 80 de ani, din Drăgănești Vlașca, ajunsă în imposibilitatea de a se mai deplasa,  de a se hrăni singură,  rămasă la mila vecinilor.

Bătrânica, cunoscută în sat cu porecla ‘’ Duda Muta’’ s-a născut și a trăit cu un handicap – surdomută.  Acesta nu a fost un impediment pentru ea, muncind o viață întreagă la CAP, primind la sfârșit o pensie de 640 de lei. Pe lângă această pensie, în baza gradului de handicap mai primește 375 de lei. Într-o căsută modestă, mobilată sărăcăcios, având la loc de cinste fotografia lui Adrian  Năstase, realizezi impactul major pe care il au mai marii statului in viața oamenilor care au crezut cu tărie in valorile lor, in promisiunile făcute . Ajunsă la bătrânețe, neavând familie și fără urmași și-a dus zilele cum a putut. Dar cum în viață sfârșitul nu survine în deplinătatea puterii fizice ci din contră, in urma pierderii ei treptate, ajungând până la urmă să nu mai poată să-și satisfacă nevoile existenței în niciun fel,  Badea Paula este condamnată să-și petreacă ultimii ani din viață în pat, hrănită și îngrijită de o vecină binevoitoare, autoritățile tergiversând soluționarea problemei. Asistentul social al comunei Drăgănesti Vlașca, în urma unei sesizări, a întocmit un dosar către Direcția Generală de Asistență Socială Teleorman ,Legea nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, reglementând drepturile si obligațiile persoanelor cu handicap.  Răspunsul primit în urma acestui demers a fost unul negativ. Numărul limitat de locuri, imposibilitatea de a duce o persoană cu handicap în astfel de centre arată lipsa de interes a autorităților ce controlează activitățile de protecție specială a persoanelor cu handicap.  Instituționalizarea persoanelor în vârstă cu sau fără handicap a devenit o practică generalizată în țările cu un nivel decent de civilizație. Tragem astfel un semnal de alarmă instituțiilor abilitate care ar trebui să facă ceva în acest sens, înființarea de noi astfel de centre fiind imperios necesară. Până atunci însă, Badea Paula rămâne în pat, imobilizată, fără putința de a se descurca, până când se va găsi un loc și pentru ea la unul din Centrele de la Olteni sau Videle, spre ușurarea vecinei benevole.

Liviana C.

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

  1. Sa fii sanatoasa Liviana C.Oare sa fie luat in seama acest articol? Oare sa existe salariati ai institutiilor abilitate care sa aive si suflet? Eu nu cred,m-am saturat!

  2. Institutiile statului nu trebuie sa se implice pentru ca Badea Paula are un curator…pe vecina binevoitoare…care nu face bine gratuit!

Lasă un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*