Combaterea ambroziei,reglementată prin Legea 62/2018

Despre ambrozie s-a vorbit și s-a scris în antichitate ca fiind hrana, nectarul zeilor, mai dulce ca mierea.Se spune că cine reușea să îl bea, devenea nemuritor.

În schimb,pentru muritorii de rând, ambrozia este cea mai alergentă plantă.Ea este cauza principală a rinitelor alergice și factor agravant în astmul bronșic.

Prin legea nr. 62/2018 intrată în vigoare din luna martie a aceluiași an, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor și sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, sunt obligați să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii adventive,invazive și eliminarea ei, în cazul prezenței pe terenurile extravilane și intravilane.

Planta s-a aclimatizat recent în România, răspândirea ei fiind ajutată de încălzirea globală, cantitatea de polen dublându-se în perioada de secetă.O singură plantă poate produce până la un miliard de granule intr-un sezon.

Ministerul Mediului, al Sănătății, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării rurale, desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu parteneri locali, stabilind măsurile ce se impun în vederea limitării ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea ei.

Nerespectarea legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 750 de lei la 5000 de lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5000 de lei la 20000 de lei pentru persoanele juridice.

Liviana C

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Fii primul care comentează

Lasă un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*